Diversiteit in boeken

Diversiteit in boeken

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij het schrijffestival Boekgerei in het klooster van Woerden.

Boekgerei is een schrijffestival voor (aanstormende) auteurs met lezingen, workshops en veel meer.

Het thema van Boekgerei was Diversiteit. Na een inleiding door Mirte Damen, vertelde Pim Lammers hoe belangrijk het is dat iedereen zich kan herkennen in een boek, en dat dit niet vroeg genoeg kan beginnen. Pas als je jezelf in een boek, op tv, in de maatschappij kan spiegelen aan anderen, kan je jezelf ontwikkelen tot wie je werkelijk bent. Het komt veel te weinig voor dat Queer personen zich aan iemand kunnen spiegelen. Het voorbeeld dat het pas helder werd voor de auteur dat hij op jongens viel, toen hij las over de jongen die verliefd wordt op een andere jongen uit een boek van Carry Slee, raakte me. Naast het thema diversiteit sprak Pim Lamers ook over het schrijven in verschillende genres en hoe dit je op ideeën kan brengen en je creativiteit stimuleert.

Zijn gedichten en verhalen met Queer thema’s raken me. Ik vind ze prachtig.

Het prentenboek ‘Het lammetje dat een varkentje is’, heb ik gekocht voor een heel speciaal iemand. Boeken zoals dit hadden zijn zoektocht naar zichzelf makkelijker kunnen maken. Er wordt op een hele mooie manier verteld dat het oké is om anders te zijn, en wat het met je doet als je helemaal jezelf mag zijn. Het stukje acceptatie in die prentenboek, geschreven voor jonge kinderen, geeft mij een warm gevoel.

Behalve de lezing van Pim Lammers werden er ook workshops gegeven. Esther van der Ham benadrukte hoe belangrijk marketing en samenwerking tussen auteurs is om tot een groter bereik van je boek te komen. Vooral het goed weten wie je doelgroep, je ideale lezer is. Werd uitgebreid en enthousiast besproken. Haar cursus Magische Marketing is een aanrader voor iedere auteur. Hierin worden veel tips gegeven hoe je je boek goed kan promoten zowel met als sociaal media zonder. Belangrijk is vooral dat je jezelf als schrijver laat zien en niet alleen maar iedereen de cover van je boek onder de neus duwt.

Tussen de workshops en lezingen door, was een bezoek brengen aan de informatiemarkt een aanrader. Samen met twee andere auteurs Charlotte Doornhein en Thea van Bodegraven van Uitgeverij Droomvallei en uitgeefster (en auteur) Esther van der Ham, stond ik hier met mijn gloednieuwe thriller Verborgen littekens.

Het mooiste moment van deze dag was dat ik de gelegenheid kreeg om op het podium voor een volle zaal mijn nieuwe boek te presenteren. Wat een eer. Ontzettend spannend om dit uit de losse pols te doen, zeker op een festival met zo’n mooi thema als diversiteit. Het punt waar mijn boek aansluit op dit thema, is dat in mijn boeken de hoofdpersonen een ontdekkingsreis maken naar zichzelf en daar sterker uit komen. In mijn roman Gevoelige snaren is het thema de liefde tussen twee vrouwen. In Verborgen littekens gaat de geadopteerde Emma op onderzoek uit naar haar verleden in Zweden, om erachter te komen wie ze is.  Ze start een zoektocht naar haar biologische moeder en onderzoekt cold casussen van vermiste meisjes, om erachter komen of haar traumatische herinneringen op waarheid berusten.

Alles bij elkaar was het een dag om door een ringetje te halen.

Auteur Yvonne Kersten

VInd YvonneKersten op Facebook

Boek van Yvonne Kersten aanschaffen? Klik hier.

Laat een bericht achter voor Yvonne Kersten via de contactpagina