thema's in mijn boeken

Aangrijpende thema's

Wat hebben de thema’s die in jouw boeken voorkomen met jou te maken?

 Ik houd niet van inhoudsloze oppervlakkige romannetjes of een spannend verhaal zonder diepgang.Behalve een mooi verhaal wil ik dat bepaalde onderwerpen aandacht krijgen en dat mijn hoofdpersonen een ontwikkeling doormaken. Het zijn onderwerpen die indruk op mij maken en mij bezighouden.Natuurlijk kies ik thema’s die emoties opwekken, dat maakt een verhaal ook interessanter om te lezen. Ik wil mensen raken met aangrijpende thema’s, emoties, gebeurtenissen. Daarnaast vind ik het belangrijk om bepaalde onderwerpen onder de aandacht te brengen. Een aantal thema’s die in tot nu toe in mijn boeken heb verwerkt (inclusief de thriller die ik nu schrijf) heb ik op een rijtje gezet.

Adoptie

Op tv heb je programma’s waarin geadopteerde kinderen op zoek gaan naar hun herkomst. Ik vind dat altijd heel emotioneel. Iedereen wil weten waar hij/zij vandaan komt, of bepaalde eigenschappen in de familie voorkomen, of je op je moeder of vader lijkt, of je broers en zussen hebt. Ook de reden waarom je geadopteerd bent kan heel belangrijk voor iemand zijn. Het geeft een heel ander gevoel als jouw ouders jou ter adoptie opgegeven hebben omdat ze niet meer voor jou konden zorgen, of omdat ze je gewoonweg niet wilde hebben.

Ik ben niet geadopteerd, maar kende mijn moeder amper en haar achtergrond is totaal onbekend omdat ze als baby te vondeling is gelegd. Ik zou graag weten wie de mensen waren die haar te vondeling hebben gelegd. Waarom deden ze dat?

Emma in Verborgen littekens werd als kleuter met geweld ontvoerd. Haar moeder werd voor dood achter gelaten. Ze wordt later geadopteerd door een Nederlands gezin. Altijd heeft ze gedacht dat haar moeder voor haar ogen was vermoord, tot ze na de dood van haar adoptieouders documenten vindt over vermiste kinderen en een beroemde Zweedse zangeres. Op de foto’s herkent ze daarin haar moeder. Vanaf dat moment wil ze weten hoe het zit. Leeft haar moeder nog? Waarom heeft zij dan nooit naar haar gezocht en is er geen spoor van haar bestaan te vinden?

Vermiste kinderen.

In Europa worden en gemiddeld 300.000 kinderen per jaar vermist. Door de internationale politiesamenwerking te verbeteren, zouden kinderen sneller gevonden kunnen worden. AMBER Alert zet zich in om dit aantal terug te dringen.

Het leven van Emma uit Verborgen littekens had er heel anders uitgezien als de Europese landen beter hadden samen gewerkt. Dan was het Bruno waarschijnlijk niet gelukt om haar mee naar Duitsland te nemen.

Huiselijk geweld

Veel te veel vrouwen (en mannen) hebben te maken met huiselijk geweld. Ze leven in een onveilige omgeving. Vaak durven ze niet op te staan tegen de geweldpleger, uit angst voor nog meer geweld. De pleger krijgt vaak een straat- of contactverbod, maar daarmee is het probleem niet altijd opgelost. Er moet heel wat gebeuren wil de dader een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Daarbij heeft de geweldpleger zelf ook vaak problemen, waardoor de situatie uit de hand is gelopen. Het vraagt lef om uit een gewelddadige situatie de durven ontsnappen.

Freya, de biologische moeder van Emma heeft als jonge vrouw een hele moeilijke periode doorgemaakt die gevolgen heeft voor de rest van haar leven.

Kindermisbruik

 Emma vindt een stapel krantenknipsels over kinderen die vermist zijn in Zweden. Allemaal kleine meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd als zij was, toen ze ontvoerd werd. Zij gaat in Zweden niet alleen om zoek naar haar biologische moeder, maar wil ook ontdekken waarom haar adoptieouders deze krantenknipsels hebben verzameld.

Tik kindermisbruik in op google en een hele reeks van ellende komt tevoorschijn:

Twee Zweedse tieners ‘voor de kick’ gemarteld, misbruikt en levend begraven op kerkhof

In Zweden is een man opgepakt die wordt verdacht van seksueel misbruik met tientallen minderjarigen. Hij zit al sinds april vast, maar de arrestatie is nu pas bekendgemaakt.

Helft van pleegkinderen seksueel misbruikt in Zweden. Uit een studie van de Zweedse overheid blijkt dat 1 op 2 kinderen die opgroeien in een pleeggezin of in een weeshuis seksueel misbruikt worden. Göran Johansson leidde het onderzoek en is verrast door het hoge cijfer.

Liefde is liefde

Een vrouw die van een vrouw houdt, een man die van een man houdt. Iemand die zich nog vrouw of man voelt of zich juist meer man voelt terwijl hij geboren is als vrouw of andersom.  Blijkbaar is dit voor sommige mensen een reden om die mensen aan te vallen. Waarom?

Je hoeft de krant maar op te slaan of het nieuws te bekijken, regelmatig kom je koppen tegen zoals deze:

Twee lesbische vrouwen zijn het afgelopen weekend ernstig mishandeld tijdens het uitgaan in de Groninger binnenstad. De twee vrouwen 36 en 29 jaar oud liepen rond zes uur 's ochtends in de Oosterstraat toen ze werden aangevallen door drie blanke mannen. Ze riepen 'plat op plat vult geen gat'.

Een 68-jarige man en zijn partner zijn zondagavond zwaar mishandeld in Amsterdam nadat de 68-jarige de bestuurder van een auto aansprak die op een voetpad reed. Volgens het slachtoffer gaat het om anti-lhbtq-geweld. De politie bevestigt dat er inderdaad discriminerende opmerkingen zijn gemaakt.

Transgender personen worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

In Gevoelige snaren worden de hoofdpersonen Linn en Tindra verliefd op elkaar. In dit verhaal komen ze niet in aanraking met geweld puur omdat ze op hetzelfde geslacht vallen. Het is een liefdesverhaal zoals zovelen, maar wel met diepgang. Beide vrouwen hebben in het verleden veel meegemaakt en dat maakt het aangaan van een relatie lastig.

Wees gewoon lief tegen elkaar en laat iedereen zijn wie ze willen zijn.

Bestel Verborgen littekens hier: https://yvonnekersten.nl/index.php/boeken/verborgen-littekens

Bestel Gevoelige snaren hier: https://yvonnekersten.nl/index.php/boeken/gevoelige-snaren

Auteur Yvonne Kersten

VInd YvonneKersten op Facebook

Boek van Yvonne Kersten aanschaffen? Klik hier.

Laat een bericht achter voor Yvonne Kersten via de contactpagina