covers Yvonne Kersten
Mijn personages in Gevoelige snaren en Verborgen littekens

Mijn personages

Mijn Personages

De laatste dagen zijn in mijn blogs veel van mijn personages uit mijn boeken voorbijgekomen.

In Gevoelige snaren zijn dat Linn en Tindra. In Verborgen littekens heb ik het vooral gehad over Emma.

Vandaag wil ik jullie beter kennis laten maken met mijn hoofdpersonen en hoe ze zijn ontstaan.

Sommige hoofdpersonen zijn er gewoon ineens. Geen idee wanneer ze zich in mijn hoofd genesteld hebben. Ze zijn er en vertellen hun verhaal. Ik zie ze tot in detail voor me en weet hoe ze in elkaar zitten en hoe ze op situaties reageren.  Alsof ik ze hun hele leven heb gekend.

Dit had ik met Linn en met Emma.

Linn

Linn zag ik als eerste voor me terwijl ze in haar keuken rondscharrelde om een kop thee te zetten. Ze zag er bleek en moe uit. Ik wilde direct weten wat er met haar aan de hand was. Als in een film komen dan de eerste scenes in mij op. Ze is net verhuist naar het platteland, komt uit Stockholm waar ze een emotionele en drukke tijd door heeft gemaakt. Ze heeft dringend rust nodig om te herstellen van een trauma. Linn is heel zachtaardig, maar ook heel ambitieus en vasthoudend. Als ze iets wil dan gaat ze er vol voor. Dat heeft ze dan ook gedaan. Ze heeft een schitterende carrière als solo violiste bij een groot orkest in Zweden.

Als ik Linn in haar keuken tegen het aanrecht aangeleund zie staan, kan ik haar gedachten volgen alsof het mijn gedachten zijn. Ik zie alle gezichtsuitdrukkingen voorbijkomen, van verdriet, vreugde, woede en verslagenheid. En dan rolt haar hele geschiedenis zich uit. Dan gris ik een notitieblok en pen van tafel en begin als een gek aantekeningen te maken.

Andere personen moest ik echt zelf ‘ontwerpen’ Mensen die een belangrijke rol moeten gaan spelen om het verhaal body te geven.

Tinda

Gevoelige snaren is niet alleen het verhaal van Linn, maar ook van Tindra. Toch was Tindra niet direct zo duidelijk in beeld als Linn. Tindra heeft zich voor mij echt pas tijdens het schrijven ontwikkeld. Een onzekere jonge vrouw, met veel verantwoordelijkheidsgevoel waar vaak misbruik van is gemaakt. Ze heeft moeite met iemand volledig vertrouwen en durft zich daardoor niet te binden. Heel lastig als je smoorverliefd bent, maar doodsbang bent om hier vol voor te gaan. Tindra moest de tegenpool worden van Linn.

Linn heeft liefdevolle ouders en is heel beschermd opgegroeid.

Tindra ziet haar ouders al heel lang niet meer. Ze konden niet accepteren dat Tindra op vrouwen viel.

Linn had een fijne relatie, maar haar man kwam om door een noodlottig ongeval.

Tindra heeft meerdere relaties gehad met vrouwen.

Emma

Emma uit Verborgen littekens ken ik het langst. Haar verhaal heb ik pas zo’n 20 jaar na haar ontstaan voor het eerst opgeschreven. Eerst alleen de zoektocht naar haar biologische moeder. De rest van het verhaal pas een paar jaar geleden. Emma is de alleskunner die ik als puber graag had willen zijn. Het meisje die uitzoekt wie ze is en het lef heeft om daarvoor zelfs naar een ander land af te reizen. Emma is zo’n meisje dat overal goed in lijkt te zijn. Iemand waar je jaloers op bent omdat ze al die dingen doet en kan die jij niet kan of niet durft. Emma is knap, intelligent en sympathiek. Ze heeft de beroepen die ik altijd wilde hebben. Ze blinkt uit in karate en kan ook nog eens heel goed tekenen, schilderen, pianospelen en zingen. Die heeft een perfect leven zou je denken. Maar niets is zoals het lijkt. Wat Emma als kind heeft meegemaakt gun je niemand. Het feit dat ze zich zo goed ontwikkeld heeft, getuigd van een enorme wilskracht en een groot doorzettingsvermogen.  Ze is een vechter en laat zich niet van haar plan afbrengen. Ondanks angst, onzekerheid en afschuwelijke herinneringen, geeft ze niet op en houdt ze vast aan haar doel totdat ze het heeft bereikt.

Alle overige personages in Verborgen littekens hebben invloed op Emma en haar zoektocht naar de waarheid.

Nieuwe personages

Op dit moment schrijf ik aan mijn volgende boek, waarin ik weer stap voor stap mijn personages beter leer kennen. Bij de een gaat dat soepel en snel, anderen geven wat langzamer hun geheimen prijs. Het is steeds weer een geweldige ontdekkingstocht. Ik hoop dat jullie snel kennis kunnen maken met o.a. Cath en Jord. 

Bestel Verborgen littekens hier: https://yvonnekersten.nl/index.php/boeken/verborgen-littekens

Bestel Gevoelige snaren hier: https://yvonnekersten.nl/index.php/boeken/gevoelige-snaren

Auteur Yvonne Kersten

VInd YvonneKersten op Facebook

Boek van Yvonne Kersten aanschaffen? Klik hier.

Laat een bericht achter voor Yvonne Kersten via de contactpagina