Lessen t.b.v. basisonderwijs

Yvonne Kersten geeft lessen aan het basisonderwijs over het maken van spannende boeken.

Onderwerpen: Voorlezen, schrijven, illustreren
Doelgroep: Kinderen uit groep 6 t/m 8 (lesinhoud aangepast naar leeftijd/groep)
Groepsgrootte tot 35 kinderen
Omvang: Totaal vier lessen van elk 60 minuten
Kosten: per les € 60,00.

Yvonne Kersten is zowel schrijfster als illustrator van het boek Ontsnapt. In Ontsnapt beleven vier kinderen een spannend avontuur. Hoe schrijf je nou zo’n spannend verhaal? Schrijfster Yvonne Kersten leest voor uit haar boek, vertelt over het schrijven en geeft tips hoe je zelf een heel spannend verhaal kunt schrijven. Onder haar begeleiding schrijf je zelf een verhaal en maak je daarbij een illustratie voor op de kaft van je boek. Tot slot maak je een kaft met titel en achterflap. Zo komt jouw verhaal in een echt boek.

Les 1:
De schrijfster stelt zich voor, leest voor uit haar boek Ontsnapt en vertelt over het schrijven en illustreren van boeken. Natuurlijk mag je ook vragen stellen. Ze geeft tips hoe je zelf een spannend verhaal kunnen schrijven. Daarna maak je een opzet voor je eigen spannende verhaal.

Les 2:
Onder begeleiding van Yvonne Kersten schrijf je deze les aan je verhaal, bedenk je een pakkende titel en maak je een schets van de tekening die op de kaft van je boek komt.

Les 3:
Deze les bestaat uit tekenen en knutselen. Een tekening/knutselwerk voor de kaft wordt gemaakt en de tekst voor de achterflap wordt bedacht.

Les 4:
Iedere schrijver wil natuurlijk zijn verhaal voorlezen. In deze les mag iedereen die dat wil zijn boek presenteren. Dit kan met de hele klas of in kleine groepjes.

Als afsluiting bespreken we hoe jullie het schrijven en illustreren hebben ervaren en tot slot leest Yvonne Kersten nog een keer voor uit haar boek, waarna zij een gesigneerd exemplaar van Ontsnapt overhandigt aan de leerkracht.

Benodigd materiaal:
A5 formaat gelinieerd papier
A5 formaat stevig tekenpapier
A5 formaat dun karton, diverse kleuren
Gekleurd papier
Stiften
Potloden
Kleurpotloden
Lijm

 

Ook op Facebook!